Palestin


Saban hari, kita mendengar dan melihat di media massa berkenaan dengan “Holocaust” ataupun pembunuhan beramai-ramai di Palestin oleh Zionis Israel. Keadaan mereka yang daif, dikepung, dikenakan sekatan dan diperangi amat memilukan sekali. Palestin Kini dibelenggu kekejaman Israel!. Peperangan yang telah menjangkau puluhan tahun kini semakin menjadi-jadi. Media cetak dan media elektronik memaparkan isu ini dan telah dijadikan sebagai isu/berita utama. Macam-macam dah berlaku di palestin. Angka korban semakin hari semakin meningkat. Setiap detik ada saja nyawa-nyawa yang tidak berdosa menjadi mangsa. Sedih, pilu, sebak dan pelbagai lagi perasaan dirasai.

Diseluruh dunia dan tidak ketinggalan di Malaysia sendiri telah diadakan pelbagai perhimpunan kecil untuk menyuarakan protes terhadap kekejaman rejim yahudi itu. Terdapat juga kumpulan yang melakukan sembahyang hajat beramai – ramai.

Jika isu keagamaan menjadi penghalang, pinggirkan seketika, lihatlah dari sudut kemanusian…apakah ini yang kita inginkan? Letakkan seketika diri kita ditempat mereka, bagaimanakah keadaannya?

Apakah sumbangan kita bagi membantu mangsa-mangsa peperangan ini?
1. SMS dari rakan-rakan tidak putus-putus diterima agar membaca surah-surah dari Al-Quran dan memanjangkan doa bagi kesejahteraan Palestin dan terbaru diterima adalah doa ini :-

“Ya Allah!! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah……. . turunkan lah bantuan mu kali ini kepada orang orang Islam di Palestin, hancurkanlah rejim zionis..amin. ….”

Panjatkanlah doa ini sepanjang waktu, terutamanya setelah selesai sembahyang. Disamping itu, peranan yang dianggap kecil tapi jika dilakukan oleh semua muslimim, nescaya akan ada impaknya juga

2. Boikot barangan Amerika dan Israel

3. Sumbangan
Sumbang kewangan juga merupakan satu lagi sumbangan yang boleh dilakukan oleh kita. Rakyat Malaysia telah terbukti dengan sifat yang amat bermurah hati. Oleh kerana itulah kita sering muncul dengan bantuan di kala negara lain di landa krisis.

Prof Dr. Sheikh Yusof Qardawi telah mengeluarkan fatwa bahawa SETIAP ORANG ISLAM WAJIB MENOLONG RAKYAT PALESTIN yang menderita akibat diserang oleh Zionis Israel.

Bila bercakap tentang bantuan Kemanusiaan di Palestin, ramai yang ikhlas nak menderma sering bertanyakan soalan-soalan ini;

……”Macamana nak menderma”?
……”Kepada tabung mana yang saya boleh hulurkan derma saya”?
……”Boleh ke Tabung ini dipercayai”?
……”Sampaikah derma saya ini kepada orang Palestin”?

Saya juga memikirkan untuk mengujudkan saluran bagi ahli PRPM menyalurkan sumbangan kewangan mereka. Tapi gimana ye?

Hentikan Perang Ke Atas Gaza!!!

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: